Komplementbostadshus kan se ut på flera olika sätt. Flertalet leverantörer har genomgående noga utvalda naturmaterial som både är slitstarkt och ger ett elegant intryck. Inredning, montering och målning både invändigt och utvändigt kan vara inkluderat beroende på leverantör av huset.
En komplementbyggnad är även det en fristående byggnad som inte är huvudbostad. En komplementbyggnad får, i motsats till komplementbostadshus, inte användas som bostad. Vanliga komplementbyggnader är förråd, garage, friggebod och poolhus. Tidigare fick en komplementbyggnad vara 25 kvm, men numera får även komplementbyggnaden vara 30 kvm, vilket du läser mer om i kommande punkter.
Kommunen tar sedan beslut om din planerade åtgärd uppfyller kraven i plan- och bygglagen. Läs mer på Boverket om ansökan för åtgärder som inte kräver bygglov.
Den 1 mars 2020 ändrades reglerna för attefallshus. Riksdagen klubbade igenom att byggnadsarean för attefallshus skulle höjas till 30 kvadratmeter (från tidigare 25 kvadratmeter). Beslutet gällde komplementbostadshus: attefallshus med kök, toalett och tillgänglighetsanpassning. Här kan du läsa pressmeddelandet från Regeringen som tar upp 30 kvadratmeters bostadshus utan bygglov.
Sommaren 2020 kom ett uppdaterat besked med nya attefallsregler. 30 kvadratsregeln gäller även för komplementbyggnader. Sedan dess gäller alltså 30 kvm-regeln även för både komplementbostadshus och komplementbyggnader.
Om du vill ha mer kött på benen kring attefallshus-regler och läsa utförligare om attefallshus 30 kvm-beslut rekommenderar vi att läsa vidare om just detta på husverket.se. Där får du mer information om attefallshusens nya regler 2019 och senaste uppdateringen 2020. Sammanfattningen är perfekt för dig som vill få en överblick över de senaste årens turer kring ändringarna av attefallshus-regler.
Tanken bakom attefallshusen var att underlätta för villaägare att bygga en mini-bostad på sin tomt utan bygglov. Det skulle lätta på bostadsbristen och ge villaägaren möjlighet att hyra ut sitt attefallshus mot en månadskostnad. Men det visade sig att det byggdes färre attefallshus än det var tänkt. För att ytterligare öka attraktionskraften höjdes gränsen från 25 kvm till 30 kvm attefallshus. Den här ökningen på 5 kvm kanske inte ser så mycket ut för världen på pappret, men faktum är att skillnaden är stor om man “måttar ut” ökningen på plats.
Sedan det blev möjligt att bygga attefallshus har det byggts många attefallare som både är snygga och har väldigt praktiska lösningar för sovplats och förvaring. Att kolla in referensbilder är ett bra sätt att få inspiration på.
Kritik har förekommit från vissa fastighetsägare som inte tycker att ansökningsprocessen kring attefallshus gått så enkelt de trott på förhand. Det är därför på sin plats att förklara att fördelen med attefallshus är att byggnaden får uppföras även om det går emot områdes- och detaljplaner. Attefallshus får också byggas på prickmark eller på tomter där hela byggrätten använts. Här kan du läsa mer om prickmark. Det är inte alltid som själva ansökningsprocessen går smidigare än vid en bygglovsprocess, men då är det bra att komma ihåg vilka fördelar som trots allt finns med attefallshus.
Önskar du mer information om attefallshus så har vi satt ihop en guide som tar upp frågor och svar kring attefallshus. Där får du bland annat svar på frågor som:
Copyright © All Rights Reserved