Attefallshus Vinterbonat

Det är en stor fördel att kunna använda sitt attefallshus även på vintern. Vinterbonat attefallshus kan ta emot gäster och inneboende året om. Använder du attefallshuset som garage eller förråd är det skönt att veta att byggnaden klarar av att upprätthålla önskat inomhusklimat året runt.

Standarden bestämmer

När det kommer till vinterbonade attefallshus finns det inget facit på vad som ska ingå, för att attefallshuset ska räknas som vinterbonat. Det är helt enkelt standarden på attefallshuset som avgör hur lång säsong huset passar för. Med det sagt finns det vissa kännetecken som är gynnsamma när det kommer till bra året-runt-boenden.

Vinterbonade attefallshus kräver…

Vissa leverantörer har modeller för både vinterbonade attefallshus och mer säsongsanpassade hus (som passar bra på våren och sommaren). Det som oftast utmärker vinterbonade hus är att de har rejälare och kraftigare väggar, tak och bjälkar. Även tjockleken på isoleringen kan skilja sig åt. Vinterbonade hus liknar ofta leverantörernas husalternativ när det kommer till materialval och isolering. 

Kolla in vinterbonade attefallshus

För dig som vill utnyttja attefallshuset året om är det värt att satsa på ett vinterbonat attefallshus. För att säkerställa en byggnad som klarar av kalla förhållanden på ett bra sätt måste standarden på attefallshuset vara hög rätt igenom. Har det fuskats eller sparats in på någon del kommer det att märkas när kylan tilltar. 

Fundera över användningsområdet

Om du står i valet och kvalet mellan att bygga ett vinterbonat attefallshus eller inte är det bra att tänka över dina behov, både på kort och lång sikt. Om du ska bygga ett attefallshus vid din sommarstuga är det bra att fundera på om du också vill ha möjlighet att vara där året om. På så sätt blir hela tomten anpassad till året-runt-standard, vilket i sig kan leda till fler besök.

Denna fråga kan bara du som beställare fundera på. Testa att göra en lista med för- och nackdelar för att få en tydlig överblick över de båda alternativen.

En tydlig trend bland “attefallsbyggare” är att det går mer och mer mot vinterbonade attefallshus. Detta då det är betydligt krångligare att bygga ett attefallshus för sommaren och sedan ångra sig och vill ha vinterbonat. Det har gjort att personer som står i valet och kvalet i de allra flesta fall väljer vinterbonat.

Fördelar med vinterbonat attefallshus

Det finns flera fördelar med ett vinterbonat attefallshus. Om attefallshuset har lika tjocka väggar som ett ”vanligt” hus betyder det att energikostnaden kommer bli lägre. Detta då hela konstruktionen, framförallt väggar och isolering, håller värmen bättre. Det leder till mindre uppvärmningskostnader.

Många vinterbonade attefallshus är byggda på liknande sätt som fullstora hus. Ett attefallshus som är vinterbonat kommer hålla för många generationer, då materialval och konstruktion är gediget tilltagna. 

Sammanfattningsvis kan man säga att vinterbonade attefallshus är en större kostnad initialt. På lång sikt kommer det med stor sannolikhet bli en bra affär, då de löpande kostnaderna är mindre och hållbarheten är längre.