Uppvärmning för ditt attefallshus

Här lär du dig mer om hur du kan värma upp ditt attefallshus. Lär dig mer om tre alternativ för uppvärmning som fungerar året runt. Efter att du läst om var och en av alternativen blir det lättare att ta beslut om vilken uppvärmning som passar ditt attefallshus. 

Så kan du värma upp ditt attefallshus

Eftersom attefallshus har en relativt liten yta att värma upp jämfört med större hus är det inga större problem att hitta en passande värmekälla för en rimlig kostnad. Här kommer de vanligaste alternativen. Ha i åtanke att leverantören av attefallshuset kan ge förslag på vilken uppvärmning som passar det attefallshus du kollat in bäst.

1. Element

Många attefallshus klarar sig fint på vanliga element. Ett element är billigt att införskaffa och kan kopplas in direkt i vägguttaget. Eftersom element inte kräver någon installationsprocess är detta det mest lättvindiga alternativet på marknaden.

Nackdelen med element är att uppvärmningskostnaderna kan dra iväg om du ska värma upp attefallshuset även under kyliga årstider. En annan nackdel är att elementet tar upp antingen golvyta eller väggyta. Eftersom attefallshuset har en begränsad storlek vill man helst undvika saker som tar plats. På LevaLitet.se kan du läsa om tre olika typer av element för attefallshuset.

2. Luft-/värmepump

Ett annat alternativ för uppvärmning är att skaffa en luft-/värmepump som är gjord för attefallshus och friggebodar. Fördelen med dessa pumpar är att de både värmer och kyler vid behov. På nya pumpar finns det möjlighet att ställa in önskad temperatur från exempelvis mobilen, vilket gör att du kan ställa in önskad värme från jobbet eller hemmet (om du har ett attefallshus på stugtomten).
Du behöver alltså inte vara på plats för att justera temperaturen. Driftkostnaden är ungefär en tredjedel billigare än element. En nackdel är att pumpen ibland ger ifrån sig ljud, var noga med att kolla decibelnivå om du går i köptankar. Läs om hur du kan undvika ljud från värmepumpar.

3. Golvvärme

Att använda golvvärme som uppvärmningsmetod i ett attefallshus har blivit alltmer populärt. Genom att installera ett golvvärmesystem i husets golv skapas en jämn och behaglig värme spridd över hela utrymmet.

Golvvärme kan du få på olika sätt, antingen genom vattenburen golvvärme eller elektrisk golvvärme. Eftersom attefallshuset har en begränsad yta behöver inte kostnaden får en golvvärmelösning bli allt för stor. 

Läs mer om golvvärme hos VVSobadrum.se som är en aktör som erbjuder ett brett utbud av golvvärmealternativ för olika typer av utrymmen, inklusive badrum och andra bostadsområden. Deras sortiment inkluderar olika typer av värmesystem som anpassas efter behoven och storleken på rummet.

Intresserad av ett nyckelfärdigt attefallshus?

Det finns flera olika alternativ för dig som kollar runt efter att skaffa ett attefallshus. Du kan bygga ett hus själv, ta hjälp av byggsatser eller flytta in i ett nyckelfärdigt attefallshus. Med ett nyckelfärdigt hus slipper du att ta beslut och kan lugnt luta dig tillbaka medan leverantören färdigställer attefallshuset