Vad kostar ett nyckelfärdigt attefallshus?

Attefallshus låter dig som har ett en- eller tvåplanshus bygga en fristående byggnad på tomten utan bygglov. Attefallshuset får vara 30 kvadratmeter. Men vad kostar ett nyckelfärdigt attefallshus? Här kan du se prisexempel och få mer information om prisnivån för nyckelfärdiga attefallshus.

Pris för nyckelfärdiga attefallshus

Vi utgår från attefallshus i den största storleken 30 kvadratmeter. Priserna för ett attefallshus med hög standard brukar starta på 500 000-600 000 för att sedan jobba sig uppåt mot miljonen.

I de flesta fall är det värt att gå upp en bit i pris från de allra billigaste alternativen. Då får du ett mer gediget bygge, dyrare och tåligare materialval samt bättre bostandard. Ett dyrare val är oftast något som du inte ångrar i längden.

Varför köpa nyckelfärdigt attefallshus?

Nyckelfärdiga attefallshus sparar dig massor av tid och kraft. När du lagt en beställning hos leverantören kan du tryggt luta dig tillbaka och låta andra sköta jobbet. När du väljer att skaffa ett nyckelfärdigt attefallshus betalar du ett lite högre pris än andra alternativ (exempelvis attefallshus som kommer i byggsats), men du slipperallt arbete ”runt omkring”. Leverantören tar ansvar för att allt fungerar – från ansökningsprocessen till inflyttningsdagen.

Olika priser för olika nivåer

Det finns många olika utföranden och stilar på marknaden. För att du ska få ett hum om vilka priser det rör sig om presenteras prisförslag nedan.

Nyckelfärdigt attefallshus

Nyckelfärdiga attefallshus sparar dig massor av tid och kraft. När du lagt en beställning hos leverantören kan du tryggt luta dig tillbaka och låta andra sköta jobbet. När du väljer att skaffa ett nyckelfärdigt attefallshus betalar du ett lite högre pris än andra alternativ (exempelvis attefallshus som kommer i byggsats), men du slipper allt arbete ”runt omkring”. Leverantören tar ansvar för att allt fungerar – från ansökningsprocessen till inflyttningsdagen.

Hur kan ett nyckelfärdigt attefallshus se ut?

För dig som vill få inspiration eller vill kolla närmare på konkreta exempel på nyckelfärdiga attefallshus finns det flertalet olika leverantörer som har hög standard på sina nyckelfärdiga attefallshus, vilket märks på de slitstarka naturmaterial som husen har. Tänk på att välja vilken interiörstil som passar dig bäst (Lugn, Ren och Rå) och även vilken arkitekturstil du tycker om mest (Tidlös, Klassisk och Modern). 

Kostnader som kan tillkomma

Det vanligaste är att ett nyckelfärdigt hus lyfts på plats med hjälp av en kran. Denna kostnad tillkommer hos de flesta leverantörer och brukar landa på 10 000–30 000 kr. Attefallshuset placeras ofta på plintar som grund. Att få hjälp med plintgrunden går oftast på 1200–1800 kr per kvadratmeter. Behöver du hjälp med dragningen av el- och vatten brukar kostnaden räknas ut per kvadratmeter även där, ofta runt 1500 kr per kvadratmeter. 

Framtida inkomstmöjligheter

Det är många som väljer att hyra ut ett attefallshus på tomten. Då har hyresgästen tillgång till kök och badrum i attefallshuset, vilket ger en naturlig avskildhet från uthyraren.

Att ta med eventuella framtida inkomster från hyra i beräkningen är därför viktigt för att få en rättvis helhetsbild över kostnaden.